Hoe krijg ik de Hospitality baan van mijn leven?

Je weet precies wat je wilt: een leuke baan in de zakelijke hospitality! Vooral na het lezen over ‘De 11 kenmerken van een geboren gastvrouw’ ben je er van overtuigd dat Receptel jouw nieuwe werkgever moet worden, je bent ervoor geboren! Je ziet jezelf al lopen in je werkkleding van Oger op de Zuid-As, over het beursplein in Rotterdam of in een mooi verzamelpand in Utrecht. Nu alleen nog even solliciteren natuurlijk… Oei, da’s best spannend! 

Of je nu even zonder werk zit, of na jaren trouwe dienst op zoek gaat naar iets nieuws, solliciteren is altijd spannend. Je wilt jezelf van je beste kant laten zien en daarbij stel je jezelf kwetsbaar op. Een actieplan is dan ook geen overbodige luxe. Daarom vertellen we je welke 8 stappen je zal zetten op weg naar jouw droombaan in de zakelijke hospitality!

Stap 1: Wat wil je eigenlijk?
Voordat je solliciteert is het goed om even een stapje terug te nemen en stil te staan bij de vraag: “wat wil ik nou eigenlijk?”. Het is slim om een pen en papier te pakken en voor jezelf in ieder geval de volgende vragen te beantwoorden: Hoeveel uur wil ik per week werken? Zijn er dagen dat ik absoluut niet beschikbaar ben? Waar wil ik werken en hoe ver wil ik maximaal reizen voor mijn werk? En natuurlijk: wat wil ik eigenlijk verdienen? Als je deze zaken duidelijk op orde hebt weet je zeker dat je solliciteert op de juiste vacature en dat je deze vragen kan beantwoorden als ze aan je gesteld worden. Jij komt super goed voorbereid voor de dag!

Stap 2: Is je CV nog op orde?
Jouw CV is je meest belangrijke wapen in de strijd voor je droombaan. Een goed CV, waarin jouw werkervaring en opleidingen overzichtelijk gepresenteerd staan, vergroot de kans op een uitnodiging. Het is dan ook jammer dat veel foutjes die vaak gemaakt worden, voorkomen kunnen worden door nog één keer het CV goed te controleren. Check in ieder geval even of de contactgegevens nog up to date zijn, je meest recente werkgever toegevoegd is en of alle werkervaring wel relevant is voor de functie waar je op wil reageren. Tip: vraag aan familie of vrienden of ze kritisch willen kijken naar je CV.

Stap 3: Je sollicitatie indienen
Op de meeste websites solliciteer je via een sollicitatieformulier. Vul je gegevens in en check of ze kloppen. In plaats van een standaard motivatiebrief zoals ze kant-en-klaar van het internet te plukken zijn, is het leuker om te proberen in een paar zinnen de recruiter ervan te overtuigen dat ze jou moeten uitnodigen: houd het kort maar krachtig! Vergeet niet te melden of je een opzegtermijn hebt en wat je salarisindicatie is. Nu nog even controleren of je voicemail aanstaat en dan is het wachten op een reactie. Spannend! Bij Receptel proberen we binnen vijf werkdagen een terugkoppeling te geven op je sollicitatie.  

Stap 4: De telefonische intake
In de week nadat je gesolliciteerd hebt, kun je door ons gebeld worden. Zal je net zien dat je precies op dat moment in de rij voor de kassa met een tas onder je arm je paprika’s staat af te rekenen. Maak je geen zorgen: als het niet zo gelegen komt, plannen we graag later op de dag een moment met je in om je wat vragen te stellen. Zo’n belletje duurt ongeveer tien minuten en gaat over jou, over Receptel en over de vacature. Probeer een rustige omgeving op te zoeken en de vacature – en de vragen die je hebt – erbij te pakken. Als alles in orde is nodigen we je uit voor jouw persoonlijke kennismakingsgesprek met Receptel. Probeer enigszins flexibel te zijn in je rooster en reisbereidheid voor dit gesprek.

Stap 5: Je eerste kennismakingsgesprek.      
Jouw eerste sollicitatiegesprek voer je met Tom of Bastiaan, de twee recruiters van Receptel. Samen gaan jullie door middel van een gesprek van ongeveer 30 minuten op zoek naar de match tussen jou en Receptel. Om een onuitwisbare indruk te maken, neem je een dag van te voren in ieder geval nog even door waar je moet zijn en hoe je daar komt. Natuurlijk ga je ‘dressed to impress’ de deur uit en zorg je dat je zeker niet te laat bent. Eventuele vragen heb je opgeschreven. In ieder geval zal besproken worden wat jij in het verleden gedaan hebt, wat voor bedrijf Receptel is en wat het werk wat jij hopelijk gaat doen, inhoud. Ook komen praktische zaken zoals jouw salaris en rooster zeker aan bod. Heb je last van zenuwen? Laat dit vroeg in je gesprek even weten, dan houden onze recruiters er rekening mee en zetten ze een extra kopje thee voor je.

Stap 6: Je tweede sollicitatiegesprek.
Gefeliciteerd: je bent uitgenodigd voor een vervolggesprek! Er is een match tussen jouw wensen en de vacature die openstaat. Ditmaal vind jouw gesprek plaats op wat misschien wel jouw toekomstige werkplek is. Je spreekt hier de Business Manager die vanuit Receptel verantwoordelijk is voor het alledaagse proces bij deze opdrachtgever. Zij vertelt je alles over wat je bij deze opdrachtgever kunt verwachten en haar kan je al je vragen stellen.

Stap 7: Een klikgesprek en contractondertekening.
Zet de champagne maar vast koud, want je bent er bijna! Onze opdrachtgevers vinden het natuurlijk belangrijk om te weten wie het visitekaartje van hun bedrijf wordt voor de honderden bezoekers die ze dagelijks trekken. Je maakt kennis met onze contactpersonen en laat hopelijk een verpletterende indruk achter. Hierna zet je je krabbel op het contract en mag er geproost worden. 

Stap 8: You did it! 
Je hebt een geweldige indruk achtergelaten! Zo zie je maar weer: een goede voorbereiding is het halve werk. Nu snel je bedrijfskleding passen en voorbereiden op je eerste werkdag als Hospitality Professional van Receptel! Gefeliciteerd met je nieuwe job!

Nog op zoek naar jouw droombaan binnen de Hospitality? Bekijk hier onze vacatures.

Terug naar het overzicht?

Ga terug
Receptel

Receptel Nederland
P.J. Oudweg 61
1314 CK Almere

info@receptel.nl
+31 (0) 36 529 40 01