To-do: lijstjes maken

63% van de beroepsbevolking deed het in 2016 al: takenlijstjes maken. Behoor jij tot die groep? Mooi, ga zo door! To-do-lijsten besparen je tijd en vooral veel stress. Maar waar voldoet een goede to-do-lijst aan? Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje … eh, in een lijstje.

Iedere dag is een vat vol met keuzes. Er zijn taken die móeten gebeuren en er zijn zaken die je graag wilt oppakken. Met een overzichtelijke to-do-lijst breng je al die must-do’s en andere acties terug tot een overzichtelijk rijtje voor je dag. Je zult merken dat alleen al het plannen van die taken je enorm veel rust geeft. Je kunt dingen makkelijker loslaten en hoeft niet bang te zijn dat je iets vergeet. En hoe groot de chaos in je hoofd ook lijkt; als je alle to-do’s hebt opgeschreven blijkt het vaak best mee te vallen. 

Deleten of lekker krassen?

Er zijn tegenwoordig legio apps om to-do-lijsten te maken. Maar onderschat de kracht van een papieren lijst niet. Er zijn weinig zaken die zo veel voldoening geven als het handmatig doorkrassen van afgeronde taken!

7 tips voor een effectieve to-do-lijst

1. Wees realistisch

Zet niet meer taken op je dagelijkse lijstje dan realistisch gezien haalbaar is. Dat ontmoedigt je alleen maar.

2. Stel prioriteiten

Welke taken zijn het belangrijkst? Zet die bovenaan.

3. Hak grote taken in stukjes

Een taak als ‘evenement organiseren’ is erg groot en veelomvattend. Als je deze opdeelt in kleinere deeltaken zoals ‘offerte opvragen’ en ‘locatie vastleggen’, zijn je taken veel beter te behappen.

4. Maak taken actiegericht

Formuleer een taak als een actie. Bewezen is dat onduidelijk geformuleerde taken minder snel opgepakt worden dan heldere, actiematige taken.

5. Bundel taken die vergelijkbaar zijn

Moet je een aantal mensen bellen? Plan die telefoontjes dan achter elkaar. Of werk in één keer een hele serie mails weg. Dat is lekker efficiënt.

6. Werk met één masterlijst

Hoe meer verschillende lijsten er naast elkaar bestaan, hoe onrustiger het voelt. Maak daarom één masterlijst en noteer hier al je taken op. Daar kunnen werk- en privétaken op staan, bijvoorbeeld in verschillende kolommen of rijtjes.

7. Eindig de dag met een lijstje voor morgen

Maak er een gewoonte van om aan het einde van je werkdag je to-do-lijst voor morgen op te stellen. Daarmee schep je orde in je hoofd en dat scheelt je ’s avonds een hoop denkwerk en stress. En nog een voordeel: de volgende ochtend kun je gelijk efficiënt aan de slag!

Meer blogs lezen?

Naar blogroom
Receptel

Receptel Nederland
P.J. Oudweg 61
1314 CK Almere

info@receptel.nl
+31 (0) 36 529 40 01