Je CV schrijven

Naast je sollicitatiebrief is het ook belangrijk om te beschikken over een goed cv. Het is één van de eerste contactmomenten tussen jou en je, wellicht, nieuwe werkgever. Werkgevers ontvangen zoveel cv's dat het belangrijk is dat jouw cv de aandacht trekt. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw cv opvalt? Wij delen graag ons kennis!

Je cv op een aantrekkelijke en overzichtelijke manier schrijven, vergroot de kans dat jouw cv bij je potentiele nieuwe werkgever opvalt, wat de kans dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek vergroot. Het kan soms best lastig zijn om een keuze te maken over wat je in je cv terug laat komen. Wij delen 10 tips voor het schrijven van een basis cv.

1. Persoonlijke gegevens

Begin je cv altijd met het vermelden van je persoonlijke gegevens. De belangrijkste gegevens zijn: je voornaam, achternaam, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum, nationaliteit en of je in het bezit bent van een rijbewijs. Daarnaast kun je nog je geslacht, geboorteplaats en burgerlijke staat toevoegen.

2. Toevoegen van een foto

Niet elke sollicitant voegt een foto van zichzelf toe. Ons advies is om dit wel te doen, mits het een representatieve foto is.

3. Opleidingen

Het vermelden van je opleidingen doe je chronologisch, met de meest recente of huidige opleiding bovenaan. Vermeld hier ook altijd wanneer je deze opleiding hebt gevolgd en van welke opleidingen je diploma's hebt behaald.

4. Werkervaring

Net als bij opleidingen, benoem je jouw meest recente werkervaring bovenaan. Geef aan bij welk bedrijf je hebt gewerkt, in welke functie en in welke periode. Noem per functie ook je belangrijkste werkzaamheden. Als je veel werkervaring hebt, benoem dan alleen de werkzaamheden die aansluiten van de functie waarop je solliciteert. Op deze manier blijft je cv bondig en overzichtelijk.

5. Resultaten

Heb je in je vorige functie bijzondere resultaten geboekt? Benoem deze dan bij je werkervaring.

6. Referenties

Veel werkgevers vinden het fijn om te zien dat je goede referenties hebt. Deze kunnen jouw sollicitatie dus extra kracht bijzetten. Mocht je hiervan gebruik maken, is het wel aan te raden om degene die je als referentie opgeeft van te voren in te lichten.

7. Competenties

Wat zijn je sterkte kanten? Welke talen spreek/schrijf je? Met welke programma's kun je werken? Vermeld je competenties op een overzichtelijke manier, zodat je werkgever deze snel kan lezen.

8. Trainingen en cursussen

Heb je aanvullende trainingen of cursussen gevolgd? Benoem deze dan onder het kopje trainingen en cursussen. Zo laat je zien dat je diverse kennis hebt, dat je graag leert en jezelf blijft ontwikkelt.

9. Hobby’s, interesses, bestuurswerk en vrijwilligerswerk

Onder het kopje ‘overig’ is er ruimte om je hobby’s, interesses, bestuurswerk en vrijwilligerswerk te vermelden. Op deze manier leert de werkgever je wat beter kennen. Wie weet deel je wel een gezamenlijke interesse.

10. Links op je cv

Wil je verwijzen naar je LinkedIn pagina? Voeg deze dan als hyperlink toe aan je cv, zodat het makkelijk voor de werkgever is om op jouw pagina te komen.

Hulp nodig bij het opmaken van je CV?

Via CV.nl kan je aan de hand van 3 stappen een professioneel cv maken in verschillende templates.

Met onze tips het perfect CV gemaakt? Kom ons team versterken.

Voel je welkom en bekijk onze vacatures

Solliciteren
Receptel

Receptel Nederland
P.J. Oudweg 61
1314 CK Almere

info@receptel.nl
+31 (0) 36 529 40 01